Bestel nu je tickets
Ellis Bartholomeus
Games geven je speelruimte om anders te kijken naar een probleem

Serieus spelen geeft mensen de controle terug

Who: Ellis Bartholomeus adviseert organisaties over het inzetten van ‘serious games’: digitale spelvormen die bijdragen aan kennis of gedragsverandering van de spelers. Met haar bedrijf Ellis in Wonderland richt ze zich onder meer op organisaties in de gezondheidszorg. Daar zet ze serious games in om mensen meer grip te laten krijgen op hun gezondheid.

History: Nadat Ellis haar studie Mens en Informatie aan de Design Academy in Eindhoven heeft afgerond, begint ze haar loopbaan in de game-industry. Ze ontwikkelt games waarmee bijvoorbeeld medewerkers van bedrijven leren te reflecteren op hun werkprocessen. Tien jaar lang realiseert ze mooie projecten en besluit dan om voor zichzelf te beginnen: “Ik was steeds minder met de creatieve kant bezig en meer met de ondernemerskant. Ook interessant, maar ik wilde terug naar de inhoud. Met ‘Ellis in Wonderland’ help ik organisaties met het inzetten van games. Ik adviseer, ontwerp en begeleid ontwikkel- en implementatieprocessen.”

Her story: “Zie je die lantaarnpaal daar? Laten we doen wie er het eerste is!” Ellis weet precies hoe ze een wandel-beu kind mee kan krijgen, omdat ze nooit verleerd is spelend naar het leven te kijken. Die gave zet ze dagelijks in om de doelgroepen van haar opdrachtgevers spelenderwijs in beweging te krijgen. Vooral in e-health ziet ze veel mogelijkheden: “In het ‘oude’ model gezondheidszorg was het credo ‘repareer mij’. Tegenwoordig is er steeds meer ruimte voor wisselwerking tussen patiënt en behandelaar. Met games kun je mensen helpen meer grip op hun situatie te krijgen.” Volgens Ellis zijn games bij uitstek geschikt voor het realiseren van gedragsverandering, omdat (1) je als speler fouten mag maken, (2) je wordt uitgedaagd een probleem anders te benaderen en (3) een spel je ‘eigenaar’ maakt van de informatie. “Een probleem ziet ineens er heel anders uit als je het door een roze speelbril bekijkt”, aldus Ellis. Hoe dat precies werkt, laat ze je ontdekken op She Speaks.

 


She speaks