Bestel nu je tickets
Margret van Paassen
Tussen kracht en kwetsbaarheid

Balanceren tussen moed en angst

Who: Margret van Paassen noemt zichzelf evenwichtskunstenaar. Als psycholoog en bedrijfskundige begeleidt ze individuen, teams en organisaties bij ontwikkel- en samenwerkingsvraagstukken. Ze publiceerde onder meer ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘Aandacht in interactie – de spanning tussen organiseren en laten ontstaan’. Lef is een belangrijk thema in haar werk en leven.

History: ‘In de moeilijkheid schuilt de mogelijkheid’, zei Einstein. Het leven van Margret zelf verliep niet bepaald van een leien dakje. Ze kreeg daardoor een fascinatie voor situaties waarin sprake is van tegenstellingen, verlies, crisis en conflict. Zij noemt zo’n situatie ‘de plek der moeite’. Het zijn weerbarstige momenten die we in ons leven en werk tegenkomen. We hebben de neiging ze te vermijden. Want we hebben er moed voor nodig om ze te betreden. Maar het is zeker de moeite waard om dat wél te doen. Want juist op die ‘plek der moeite’ ligt ook de mogelijkheid tot groei en vernieuwing. Voor Margret persoonlijk was in 2000 een plek der moeite dat zij moest bevallen van haar gestorven baby.

Her story:Het moedige hart is het hart dat altijd aanwezig is ongeacht wat zich afspeelt’, is een citaat van Almaas. Het boeiende aan moed is dat je het alleen maar kunt hebben in het hier en nu. Dus moed daagt je uit om je op eigen-wijze tot het hier en nu te verhouden. Om moed te ontwikkelen, moeten we ons allereerst realiseren hoe angst in ons leven en werk een rol speelt. En die speelt een grotere rol dan we denken. De angst om een slechte indruk te maken, om niet aardig gevonden te worden, om er niet bij te horen, om met een mond vol tanden te staan, om te mislukken…. Margret biedt verrassende inzichten en deelt inspirerende voorbeelden vanuit zowel haar persoonlijke ervaring, als vanuit haar werk als organisatieadviseur en coach van hoe je van angst naar moed kunt bewegen.


She speaks