Bestel nu je tickets
Pleun Donders
Na incest en misbruik van slachtofferschap naar daadkracht

Leven met een monster

Who: In haar leven heeft Pleun Donders een hoop gedaan: ze was theatertechnicus, docente Nederlands, reisbegeleider, gastvrouw op een zeilschip, beveiligingsbeambte bij grote evenementen, organisator van sportdagen, directiesecretaresse en communicatiemedewerker. Ze werd NLP Master Practitioner en volgde opleidingen in familie- en organisatieopstellingen. Haar laatste wapenfeit is misschien wel het belangrijkste; haar boek Leven met een monster, dat in september is verschenen. Daarin doet ze op rake wijze verhaal over de impact van incest op een leven, en wel zo dat iemand die het niet kent het zal gaan begrijpen. Er volgen vele reacties, en niet alleen van lotgenoten.

History: In haar jeugd krijgt Pleun te maken met incest. Sinds haar eerste herinneringen wordt ze misbruikt door haar stiefvaders. Lang denkt ze dat ze gewoon kan leven zonder haar trauma’s onder ogen te zien. Maar dan, na haar eigen scheiding, besluit ze onder begeleiding van een arts/therapeut de impact van dit verleden te onderzoeken. De therapeut wint haar vertrouwen en trekt haar langzaam in zijn web om haar vervolgens ook seksueel te misbruiken.

Herstory: Het besef dat het misbruik van de therapeut een zoveelste herhaling is van wat zij vroeger heeft meegemaakt, slaat in als een bom. Het zet haar hele wereld op z’n kop, ze blijkt maar ternauwernood te kunnen herstellen van de klap. Het blijkt noodzakelijk om het monster in de ogen kijken; wat is er gebeurd en hoe voelt dat zonder dat ze uit haar lichaam stapt? Welke patronen zijn ontstaan? Illusies worden vervangen door rauwe werkelijkheid, in haarzelf, maar ook in haar omgeving en gezin van herkomst. De verkregen inzichten en de gevolgen die dat heeft, weet ze te integreren in haar leven. Daarmee wordt het onvermijdelijk om aangifte te doen van ontucht van de therapeut. Pleun durft te kiezen voor zichzelf en niet meer voor het gemak en de veiligheid van het oude. Zo vindt ze zichzelf en haar eigen leven terug. Tot aan de veroordeling van de therapeut loopt ze aan tegen het onbegrip en gebrek aan kennis van politie, de rechter, beroepsverenigingen, haar familie, de samenleving en het systeem. Maar haar missie is helder; zij neemt de verantwoordelijkheid voor haar herstel, maar de verantwoordelijkheid van de daad moet daar liggen waar hij hoort. Zij vertelt haar verhaal omdat zwijgen de dingen houdt bij het oude.


She speaks