Bestel nu je tickets
Sanne Lichthart
Wat je ook hebt meegemaakt, er is altijd een manier om gelukkig te zijn

Ik wil levenskracht overbrengen

Who: Sanne Lichthart geeft voorlichting op scholen over de loverboy-problematiek. Na een nare, onveilige jeugd viel ze in de jaren zeventig zelf in handen van een loverboy ‘avant la lettre’. Jarenlang heeft ze haar verleden verzwegen, zelfs voor haar eigen gezin, maar nu zet ze haar ervaringen in om anderen te laten zien hoe sterk je levenskracht is.

History: Misbruik en mishandeling door haar vader kenmerken haar vroege jeugd. Op haar zesde komt Sanne in een internaat bij de nonnen. De uithuisplaatsing ervaart ze als kind als straf voor het ‘geheim’ van haar vader. In het internaat wordt ze geconfronteerd met strenge, vaak onbegrijpelijke regels en dito straffen. Het jonge meisje leert te overleven door zichzelf ervan te overtuigen dat haar lichaam niet bij haar hoort. Als ze op haar zeventiende een oudere man leert kennen, denkt ze eindelijk iemand te hebben gevonden die echt om haar geeft. Totdat hij haar aan het werk zet in een seksclub. Na twee jaar ontkomt ze met behulp van een goedwillende klant en vlucht ze naar Spanje. Daar weet ze haar leven een andere wending te geven.

Her story: “Als je iemand haat, blijf je daar je hele leven zelf het slachtoffer van”, is Sanne’s overtuiging. Die overtuiging heeft haar geholpen voldoende afstand te nemen van haar verleden en met haar verhaal naar buiten te komen. “Ik zít immers niet meer gevangen in zo’n rotsituatie, ik bén niet meer alleen.” Door haar verhaal te vertellen op scholen, maakt ze jonge meisjes bewust van hoe kwaadwillenden misbruik van je kunnen maken als je een laag zelfbeeld hebt. Sanne ervaart het als helend om de nare ervaringen uit haar verleden op die manier in te zetten voor iets positief. Bovenal wil ze kinderen en lotgenoten meegeven hoe sterk je levenskracht is: wat je ook hebt meegemaakt, er is altijd een manier om gelukkig te zijn. Op She Speaks deelt Sanne haar verhaal voor het eerst met een groep vrouwen. “Uiteindelijk wil ik zelfs voorlichting gaan geven aan daders. Zo kom ik elke keer een stap verder.”


She speaks