Who: Sonja Graansma werd verkracht in 2003. De ervaring heeft haar leven getekend, maar ze heeft deze wel een plek kunnen geven. Haar verhaal draagt ze uit om anderen met soortgelijke trauma’s een hart onder de riem te steken.
History: Op weg naar huis werd Sonja verkracht door een serieverkrachter, naar later bleek een man van 37 met een gezin. Hij werd veroordeeld tot celstraf en tbs. Om meer inzicht te krijgen, ging ze Sociaal Juridische Dienstverlening studeren. Haar dader heeft ze kunnen vergeven, omdat ze gelooft in het goede van de mens. Maar na de geboorte van haar dochter ging het mis. Er bleek toch nog een hoop onverwerkt zeer te zitten. Ze kreeg een dwangstoornis die ze wist te overwinnen met therapie.
Her story:Voor en tijdens haar studie Sociaal Juridische Dienstverlening (2004-2008) ijverde Sonja bij politiek en diverse instanties voor meer aandacht en spreekrecht voor slachtoffers in een strafproces. Zij zag veel onbegrip en weinig aandacht voor hen. Ook pleitte ze voor een nationale DNA-bank, zodat daders makkelijker op te sporen zijn. Hiervoor flyerde ze ook voor de politieke partij van Peter R. De Vries. Door haar studie, werk, verhuizing en verbouwing kwam zij niet aan een diepere verwerking toe. Dat kon ze gaan doen toen ze na de geboorte van haar dochter een dwangstoornis kreeg en veel angsten terugkwamen. Met een goede therapie kwam ze er weer bovenop. Haar verhaal krijgt zijn beslag in een boek en Sonja doet haar verhaal op She Speaks omdat ze wil laten zien dat je ook met traumatische ervaringen de keuze hebt daar op een positieve manier mee om te gaan. ‘Je ziet dat sommigen bang zijn om nieuwe stappen te zetten. Ik wil laten zien dat je ergens komt door iets tóch te doen en niet af te wachten tot het vanzelf komt. Ik geloof in zelf de regie nemen.’